Direktlänk till inlägg 28 april 2010

Fem klassiska figurer som nästan inte skapades

Av Elli - 28 april 2010 21:50

Det finns vissa karaktärer som vi helt enkelt har vant oss vid, och oavsett om vi gillar dem eller inte så kan vi inte förneka deras betydelse för litteraturen: Romeo och Julia, Dracula, Frankensteins monster, Stålmannen, Spindelmannen och typ allt som Astrid Lindgren någonsin hittade på. Men sanningen är att vissa av de där figurerna vi alla tar för givna var nära att aldrig skapas.



5. Jokern


 


Jokern är en av de största serietidningsskurkarna någonsin, och min personliga favorit. Han har varit med redan från början av Batmans karriär och har rollen av den där superskurken som alltid kommer tillbaka oavsett vad, typ som Michael Myers. Men Batmans skapare tänkte att hjälten skulle se ganska värdelös ut om han hade en fiende som han inte kunde göra sig av med, så de bestämde att Jokern skulle dö.


Som tur var tyckte den dåvarande chefredaktören för DC Comics att Jokern var ashäftig, så han tvingade författaren (Bill Finger) att återuppliva honom, och han hänger fortfarande med genom serietidningar, filmer, TV-serier etc. Författarna måste ha halvkass fantasi, lagt märke till hur Batman aldrig får nya skurkar att slåss mot?




4. Rambo


 


Om du inte har nått min aktningsvärda ålder så kanske du bara känner till Rambo som den där skjutgalne idioten spelad av en mumlande apa vid namn Sylvester Stallone, men på 80-talet var den här killen kung av badass. Grejen var den att den första Rambo-filmen, "First Blood", var baserad på en roman – som slutar med att Rambo dör. Det skulle han göra i filmen också, vilket ärligt talat hade varit ett bättre slut med tanke på filmens budskap.


Stallone själv satte stopp för de planerna med argumentet att Rambo skulle kunna bli en bra superhjälte-franchise, vilket ledde till en hel del bråk under inspelningen. Testpubliken höll dock med Stallone och därför fick vi för ett tag sedan se den där korkade filmen som, jag lovar, enbart handlar om hur ett gäng skitiga killar ränner runt i skogen nedtyngda av trettio kilo vapen var.




3. Spock


 


För de som är helt bortkopplade från kultur så är Spock en figur i "Star Trek" som alla av någon anledning dyrkar. Han är surmulen, känslokall och skitsmart. Och han har ful frisyr. Och spetsiga öron.


Just de där öronen var det som höll på att stryka honom helt ur serien: folk tyckte att han såg ut som Djävulen (amerikaner var dumma då också). Showens skapare lyckades dock tjata till sig en deal om att Spock skulle vara kvar så länge han höll sig i bakgrunden, men det gick åt skogen när mängder av kvinnliga tittare blev förälskade i honom och tittarsiffrorna sköt uppåt. Han var helt enkelt den perfekte mannen: stoisk, cool, smart och mystisk, lite som en fulare James Dean.




2. Wolverine


 


Wolverine är en X-Men-karaktär som alla killar vill vara (ja okej då, innan han hamnade i X-Men var han en fiende till Hulken). Han är stark, stenhård, sjuk i huvudet och har en ful dräkt.


Men han är iallafall bättre nu än i sin ursprungliga skepnad. Tanken var att Wolverine skulle vara någon sorts tonårig mutantvarelse mellan en människa och en järv. Detta lät idiotiskt redan då och han ändrades till den figur vi har idag. Men även efter förändringarna var han en ganska osynlig figur och skaparna funderade på att göra sig av med honom ganska tidigt i serien eftersom han var för lik en annan figur, Thunderbird. Men istället fick Thunderbird bli den som dog eftersom Wolverine är kanadensare och det var en av författarna också. Ganska enkelt.




1. Batman


 


Han är en seriefigur. Du kan googla honom, jag väntar.


De tidigare figurerna på den här listan var sådana som nästan togs bort tidigt, men Batman var nära att aldrig bli skapad över huvud taget. 1938 dök en kille upp vid namn Bob Kane på DC Comics-redaktionen med en idé kallad ”Bat-man”. Han såg ut såhär.


 


Tack gode Gud för Bill Finger. Han tog sig an projektet med avsikt att ”släta ut rynkorna” och är den huvudsaklige mannen bakom den Batman vi har idag. Han designade Batman-masken, Batman-symbolen och han valde färgerna till kostymen (Kanes figur hade en illröd kostym). Det var för övrigt han som skapade Bruce Wayne, Robin, Gåtan och de första Batman-historierna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elli - 28 september 2012 22:29


  Hej Internet. Jag är en högstadielärare. Jag har jobbat i två år snart och kan ärligt säga att jag älskar mitt jobb. Jag älskar den kreativa sidan av det, jag älskar att jag får betalt för att babbla om och engagera andra i sådant som intre...

Av Elli - 12 juli 2012 18:57

Jag anser mig inte vara en kultursnobb. Jag har en iPod full med musik som många inte skulle tycka är det minsta cool, jag älskar tecknat och har vid flera tillfällen begått ett av de största brotten mot god litteratursmak (läst Harlequin-romaner). M...

Av Elli - 6 juli 2012 15:07


  En mystisk man vid namn Jack bryter sig in i ett hus en mörk natt och mördar en hel familj. Den ende som klarar sig är familjens bebis som, genom en serie händelser, hamnar på den lokala kyrkogården där spökena får ta hand om och uppfostra honom...

Av Elli - 6 maj 2012 20:24


  Daniels förhållande till sin tvilingbror Max har aldrig varit särskilt starkt. Därför blir han mycket förvånad när han får ett brev från brodern som ber honom komma till en avlägsen, isolerad kurort i Schweiz vid namn Himmelstal. Max är där t...

Av Elli - 26 november 2011 22:14


    Sally, en liten flicka på tio år, blir skickad tvärs över landet för att bo tillsammans med sin pappa i ett gammalt kråkslott han håller på att restaurera. Huset är kallt och kusligt och Sally är inte alls nöjd med att bo där eller med pappa...

Presentation

Gästbok

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6 7 8 9 10 11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Google


Skapa flashcards