Direktlänk till inlägg 25 januari 2010

Sex författare som av misstag skapade odödliga mästerverk

Av Elli - 25 januari 2010 18:42

#6. Skräck och avsky i Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) av Hunter S. Thompson


 


Den förändrade en generation. Den började som en rapport från ett motorcykel-race.


Dess betydelse:
När Hunter S. Thompsons Skräck och avsky i Las Vegas snubblade in på den amerikanska litteraturscenen år 1972 togs den nästan genast emot som en klassiker, och sedan dess har den brölat osammanhängande åt alla andra klassiker och betett sig allmänt illa. Den berättar historien om två knappt fiktiva versioner av Thompson själv och den prominente människorättsadvokaten Oscar Zeta Acosta som lämnar ett moln av förödelse och ihopknycklat skräp över öknen. Det är ett maniskt och alltmer frustrerat sökande efter den amerikanska drömmen i en värld där Nixon är president, där Martin Luther King, John F. Kennedy och Jimi Hendrix är döda och folk går runt i fruktansvärda brallor kallade slacks.
Om ni inte känner till boken så lär ni känna till postern till filmatiseringen av Terry Gilliam, kan beskådas överallt där det finns flummiga studenter.


Passande nog så skapades Skräck och avsky i Las Vegas för att Thompson hade fått ett uppdrag av Rolling Stone (tidningen, inte bandet): han skulle rapportera från ett idiotiskt dirt bike-race mitt ute i fucking öknen. Thompson lade så mycket av sin tid på att summera den post-hippieaktiga tidsandan att folk brukar glömma att han började som sportjournalist, och att han fortsatte att vara det fram till sin död (hans självmordsbrev hade titeln "The Football Season is Over").
Thompson, som sket i saker som deadlines och ansvar, började skicka utrivna sidor ur sin dagbok till cheferna, sidor som i detalj berättade hur han brände alla sina pengar på knark av diverse slag. Redaktörerna gillade det dock så mycket att de lät publicera eländet och Thompson blev en hel generations röst. Så motorcykel-race och droger kan visst då funka tillsammans.



#5. Alice i Underlandet (Alice in Wonderland) av Lewis Carroll


 




En av tidernas mest älskade historier skapades av en kille som hittade på allt på stående fot för att roa sin tioåriga flickvän.


Dess betydelse:
Lewis Carrolls Alice i Underlandet är en klassisk saga om hur en liten flicka ramlar ner i ett magiskt, annorlunda universum som reflekterar vårt eget med humoristiska undersökningar av matematik, lingvistik, logik och statistik. Den har översatts till 125 språk och blivit filmatiserad dussintals gånger (även i porrversion). Den finns även en graphic novel baserad på den skriven av ingen mindre än Alan Moore (alltså han som skrev Watchmen).


Lewis Carroll var en fullfjädrad tönt. Han blev hemskolad tills han var tonåring, han var lång och spinkig, han stammade, gifte sig aldrig och hade på allvar matematik och logik som hobbies. För övrigt gillade han att ta nakenbilder på små flickor. Okej, för att vara schysst så ska det sägas att nakenbilder på små barn ansågs vara vackert och coolt i det viktorianska England, och många Carroll-studerande anser att hans uppskattning av nakna småflickor var helt och hållet estetisk och utan eroticism. Kanske kan hålla om det inte var för det faktum att Carroll förbjöd barnens föräldrar från att vara med vid fotosessionerna. I alla fall så skrev han Alice i Underlandet för att roa en av sina favoritmodeller, Alice Liddell, som blev uttråkad när hon och två andra flickor var ute på en båttur med Carroll. Han bara drog sagan ur huvudet och skrev ner den först när Alice bad honom om det. Och numera är det en av tidernas mest populära barnsagor.











#4. En apelsin med urverk (A Clockwork Orange), av Anthony Burgess


En klassisk roman som inspirerade en klassisk film. En roman som skrevs på tre veckor blankt för att få ihop snabba stålar. Och ja, det där är faktiskt den svenska titeln.


Dess betydelse:
Trots att den idag kan anses ganska lam så var En apelsin med urverk rätt magstark för sin tid när den kom ut 1962. Romanen handlar om ett sadistiskt, nerknarkat och moralbefriat Beethoven-fan som remmar runt i London med sitt gäng, där han rånar, misshandlar, våldtar och mördar vem som än kommer i hans väg. Kritikerna och allmänheten var inte superimponerade direkt, men deras missnöje blev rent hat när Kubrick-filmen med samma namn kom ut 1971. Filmen anklagades för att ligga bakom en massa copycat-brott och det blev förbjudet att visa den offentligt i Storbritannien. Det förbudet hävdes först för lite mer än tio år sedan. Trots detta har filmen och boken överrösts med priser och fått kultstatus bland ångestdrabbade tonåringar från världens alla hörn.


Så vem var då den plågade, våldsamme själ som kunde hitta tillräckligt med mörker i sig själv för att släppa lös en sådan här bok? Den här killen.


 


Anthony Burgess: poet, författare, klassisk musiker och lingvist. Alltså en riktigt torr, gammal akademikergubbe som skrev lingvistiska studier, en biografi, några barnböcker, en pjäs baserad på Jesu liv och några böcker som försökte återskapa klassiska musikstycken i prosaform (wtf?). En apelsin med urverk skrevs inte för att chocka folk och förvrida ungdomen, utan som en undersökning av den fria viljans och ondskans natur. Men Burgess själv tyckte boken var kass och menade att han skrev skiten på tre veckor för att få ihop lite pengar, och att filmen och fansen helt har missuppfattat vad den handlar om. Stackarn fick dock höra folk babbla om den resten av hans liv, och han suckade förmodligen tungt varenda gång.









#3. Det mesta Kafka skrev


 


Fantastiska verk skapade av en man som skämdes så mycket för dem att han krävde att de skulle brännas efter hans död.


Dess betydelse:
Franz Kafkas verk är kända för sina högst originella, surrealistiska och kusliga teman och ämnen som berör allt från varandets meningslöshet till totalitära regimer - allt satt i ett ramverk av ett sabbat Europa som precis hade överlevt ett första världskrig och verkade vara nära ett andra. Men han kanske är mest känd som "den där snubben som förvandlades till en kackerlacka". Hans komplexa symbolik och teman har analyserats från alla håll och kanter. Man har till och med, med stort allvar, undersökt hans rapporter och anteckningar från den tid då han jobbade på ett försäkringsbolag.


Så vad var då Kafkas framtidsplan för de verk som senare influerade Fellini, J D Salinger, Garcia Márquez, David Lynch m.fl? Han tyckte att de skulle göra sig bra som aska i hans kompis eldstad. Kafka hade nämligen sjukt dåligt självförtroende och kass självkänsla. Han tyckte själv att det han skrev var skit och ville att hela rasket skulle förstöras när han dog. Tursamt nog för pretentiösa litteraturnördar överallt så gjorde killen som fick i uppdrag att bränna grejerna (Kafkas bäste vän Max Brod) precis tvärtom och publicerade alltsammans efter att Kafka hade dragit sitt sista andetag, och så fick vi en massa frustrerande ofullständigt, halvskriven och oredigerad text som då blev Kafkas verk (se t.ex Tornet som slutar mitt i en mening).








#2. Frankenstein av Mary Shelley


 


Det är sugigt väder och det finns inget att göra, så vad kan man som uttråkad tonåring hitta på? Kanske stanna inomhus och uppfinna en helt ny litteraturgenre?


Dess betydelse:
Mary Shelleys Frankenstein handlar om.... vafan, kan du inte det så skärp dig. Seriöst, skärp dig. I vilket fall så blev boken en supersuccé och adapterades till teatern och senare film, ett par gånger om. Trots detta var kritikerna inte lika imponerade, till stor del för att författaren hade fräckheten att vara en kvinna, och därför ansågs för vek för att skriva sådana saker. Men Hollywood plockade snabbt upp grejen och den bollades fram och tillbaka i olika knäppgöksvarianter tills vi fick Frankenstein år 1931 som för alltid ersatte Shelleys intelligenta, känsliga varelse med en stapplande, grön tvåmetersidiot.
Åh, förresten, den har kallats världens första sci-fi-roman. Det är ganska viktigt.


Sommaren 1816 sög rejält rent väderleksmässigt, och i Schweiz var en ung Mary och hälsade på hos poeten Lord Byron tillsammans med sin pojkvän, poeten Percy Bysshe Shelley. Eftersom de inte kunde gå ut satt de inne och snackade om allt och ingenting under dagarna, och de kom in på Erasmus Darwins experiment där han försökte återuppliva döda grodor. Byron, som kanske bara ville få slut på snacket så att han kunde återgå till sina sexorgier, föreslog en tävling i skräckhistorier och pang, Mary svängde ihop Frankenstein. En av världens största skräckikoner skapades alltså av en nittonårig tjej som försökte få tiden att gå.


Förresten, Byrons bidrag var en vampyrhistoria där vampyren för första gången porträtterades som en cool aristokrat som rörde sig i samhällets finare kretsar. Alltså den vampyr vi har använt i 90% av alla filmer och böcker sedan dess.










#1. Allt Shakespeare skrev


 


Dess betydelse:
Ja, vad ska man säga? Det är Shakespeare, för fan. Hans språk mer eller mindre byggde det vi idag känner som engelska. Han mer eller mindre hittade på den engelska vokabulären. Han kunde få hur mycket stödpengar och fjäsk som helst från överklassen, men hans publik bestod till största delen av den smutsiga underklassen som stod packad precis framför scenkanten. Han hade säkert fina tankar om den sortens folk också, men han kanske bara hittade på en del tjusiga ord och fraser eftersom han visste att de flesta inte skulle förstå att de var påhittade ändå. Om ni undrar varför han var så poppis bland pöbeln så kom ihåg att dåtidens kritiker tyckte att hans grejer var obildat trams och larvigheter eftersom de inte förhöll sig till de strikta regler som gällde då.


Anledningen till att Shakespeare sket i reglerna var att han inte försökte skriva pjäser som skulle överleva honom med fyrahundra år. Han publicerade inte ens sina grejer, av rädsla för att andra teatergrupper skulle sno dem. Shakespeare ville inte bli odödlig, han ville bara tjäna en hacka på att göra vad han älskade. Han var alltså bara in it for the money. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elli - 28 september 2012 22:29


  Hej Internet. Jag är en högstadielärare. Jag har jobbat i två år snart och kan ärligt säga att jag älskar mitt jobb. Jag älskar den kreativa sidan av det, jag älskar att jag får betalt för att babbla om och engagera andra i sådant som intre...

Av Elli - 12 juli 2012 18:57

Jag anser mig inte vara en kultursnobb. Jag har en iPod full med musik som många inte skulle tycka är det minsta cool, jag älskar tecknat och har vid flera tillfällen begått ett av de största brotten mot god litteratursmak (läst Harlequin-romaner). M...

Av Elli - 6 juli 2012 15:07


  En mystisk man vid namn Jack bryter sig in i ett hus en mörk natt och mördar en hel familj. Den ende som klarar sig är familjens bebis som, genom en serie händelser, hamnar på den lokala kyrkogården där spökena får ta hand om och uppfostra honom...

Av Elli - 6 maj 2012 20:24


  Daniels förhållande till sin tvilingbror Max har aldrig varit särskilt starkt. Därför blir han mycket förvånad när han får ett brev från brodern som ber honom komma till en avlägsen, isolerad kurort i Schweiz vid namn Himmelstal. Max är där t...

Av Elli - 26 november 2011 22:14


    Sally, en liten flicka på tio år, blir skickad tvärs över landet för att bo tillsammans med sin pappa i ett gammalt kråkslott han håller på att restaurera. Huset är kallt och kusligt och Sally är inte alls nöjd med att bo där eller med pappa...

Presentation

Gästbok

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Google


Ovido - Quiz & Flashcards