Direktlänk till inlägg 16 januari 2010

Sju förlorade böcker som skulle ha förändrat världen

Av Elli - 16 januari 2010 15:29

Cracked.com har skapat en ny, intressant lista, och här kommer min översättning. Originallistan finns här.


SJU FÖRLORADE BÖCKER SOM SKULLE HA FÖRÄNDRAT VÄRLDEN



#7. Eva-evangeliet


Detta ska tydligen vara en sexuellt pervers bok som en gång tillhörde Bibeln. Det är inte svårt att fatta varför den inte fick vara kvar – kyrkans makthavare på den tiden menade att boken inspirerade folk till alla möjliga sorters vidrigheter, som ”fri kärlek”, dyrkande av menstruationscykeln, avbrutet samlag och att äta sperma som en religiös akt. Wow.


Varför det är viktigt:

En sådan bok skulle kunna ge en ganska allvarlig smäll till de där 2000 åren av sexuell kontroll och förtryck som kyrkan har sysslat med. Vi skulle kunnat ha en helt annan syn på sexakten och sexuell lust.



Så vad hände?

På 300-talet blev de högtstående inom kyrkan (som Epiphanius) förbannade på boken. De hade tydligen inget bättre för sig än att försöka styra folks sexliv. Och de kom undan med det. Om det finns några exemplar som inte brändes av aset Epiphanius, så har nog påven dem undanstoppade under madrassen.




#6. Om mätning av cirkeln av Arkimedes






Detta antas vara en så-funkar-det till en massa av det antika Greklands vetenskapliga underverk. Den skrevs av Arkimedes, en av historiens största genier när det gäller teknik och mekanik.


Varför det är viktigt:

Känner ni till Antikythera-maskinen? Det är en gammal, komplex maskin funnen nära Grekland, och den tros vara från 100-talet f. Kr. Det är bara det att den innehåller instrument och strukturer som inte fanns i maskiner förrän tusen år senare. I den här boken kanske det finns en förklaring till hur man gör en sådan (och tidsmaskinen den kanske skulle sitta på). Men även om den inte finns med så får man komma ihåg att Arkimedes var sin tids Leonardo da Vinci, ett okänt verk av honom skulle vara ovärderligt.


Så vad hände?

Om det finns några exemplar kvar så är de antingen begravda mitt i ingenstans, eller så förstördes de när romarna satte eld på biblioteket i Alexandria.




#5. Avdelningen för ”sällsynta böcker” i Visdomens Hus





De mest sällsynta av alla sällsynta böcker från öst och väst, samlade i Bagdads bibliotek. Det var världens största byggnad och hade några av de äldsta böckerna som någonsin skrivits från tre kontinenter. Det var troligen också där som perserna förvarade sina största hits från sin historia, som upptäckter inom medicin, vetenskap, astronomi och teknologi.


Varför det är viktigt:

Index-katalogen ensam skulle vara ovärderlig. Biblioteket var som en grov skiss av ett universitet, det var dit alla gick för att lära. Dessa böcker skulle inte bara kunnat lära oss massor av nytt om diverse ämnen, de skulle kunna lära oss massa nytt om ämnen som vi inte ens har hört talas om, som utrotade djurarter och växter. Bagdad var världens huvudstad när det gällde vetenskap, tänk bara vilka böcker där skulle kunna finnas. ”Rymdresande” av Mohammed eller ”Hur jag botade AIDS” av Hippokrates.


Så vad hände?

Mongolerna kastade varenda bok från biblioteket i floden Tigris när de tog staden. Det sägs att floden var svart av bläck i flera månader. Och så föddes det vi idag känner som Mellanöstern.




#4. Resten av historien om Troja, av diverse





Alltså resten av den episka historien om Troja som Iliaden och Odyssèn sitter inklämda emellan. Hela historien om Trojas fall och Odysseus resa hem sträckte sig över åtta böcker, bara två av vilka skrevs av Homeros. De andra sex förklarar de plot holes som finns, såsom Akilles död, trähästen, mer om Paris jävelskap och slutet på historien.


Varför det är viktigt:

Känner du till boken "Ulysseus" av James Joyce? Filmerna "Back to Cold Mountain", "O Brother, Where Art Thou", "2001: A Space Odyssey"? Känner du till Shakespeare och Bob Dylan? Allt detta och mycket mer inspirerades av Iliaden och Odyssèn. Den betydelse dessa människor och verk har haft för kulturen är, i brist på ett bättre ord, episk. Det är den mest berömda icke-religiösa historien någonsin, och det faktum att vi inte ens kan hela är bara retligt som fan.


Så vad hände?

Allt som finns kvar av historien är småbitar av information, och vi har tur som har ens det. Den enda anledningen till att vi ens känner till de saknade böckerna är för att de refereras till i andra verk. Om någon har dem i sin källare så snackar han inte om det.





#3. Hermokrates, av Platon





Den mytomspunna tredje boken i Platons trilogi. De första två var Timaeus och Critias, och de är en sammanfattning av hur en av världens största tänkare diskuterar universums skapelse. Om Hermokrates är det minsta lik de andra böckerna så skulle den innehålla några briljanta, avancerade koncept som det gyllene snittet och molekyler, och den skulle ha inspirerat och påverkat vetenskapsmän och tänkare under många år. Förresten, de två första böckerna är vår främsta källa till fakta i teorin om Atlantis. Den andra boken slutar mitt i en mening, så det är troligt att den tredje skulle ha innehållit historien om vad som egentligen hände med Atlantis.


Varför det är viktigt:

Fattar ni hur mycket folk har drömt om och sökt efter Atlantis? Platons korta beskrivning av stället låter som allt vi blev lovade av James Cameron i och med ”Avatar”: ett enormt imperium, ett utopiskt samhälle och ett spektakulärt krig.


Så vad hände?

 Ingen har en aning om var den är, och vissa menar att Platon aldrig avslutade den. De flesta anser dock att Atlantis bara var något han hittade på.




#2. Ab urbe condita, av Livius






Detta är en detaljerad, fullständig historik över Rom. Den innehåller en sjuk mängd information om ämnet som inte finns nertecknad någon annanstans. Det var för övrigt en samling på 142 volymer, och alla som fick tag i någon av dem ansåg att de var fantastiska. Efter att allting rasade samman blev Livius monsterverk den mest eftersökta boken från antiken, och den innehåller inte ens något våld eller nakna kvinnor. Eller jo, det var ju Rom.


Varför det är viktigt:

Tänk dig att hitta ett urgammalt exemplar av Egyptisk arkitektur som förklarar en gång för alla hur de byggde pyramiderna. Och om du inte är intresserad av det så fanns där förteckningar över de mest kända gladiatorerna. Alla Roms mysterier skulle få i alla fall ett sorts svar. Okej, du skulle förmodligen aldrig få fatt i hela verket; om du hade haft en enda volym skulle varenda universitet i världen slåss om att få köpa den av dig. Men bara de delar som överlevde hjälpte till att skapa en liten grej kallad renässansen och böckerna själva dyrkades som religiösa reliker.


Så vad hände?

Det tog Europa 1000 år att fatta att gamla böcker kunde vara viktiga efter det att Rom föll, så när italienarna började leta överallt efter delar av verket hittade de bara 35 volymer. Det fattas alltså fortfarande 107 stycken. Bara för att göra det extra kul så var allt italienarna hittade fullständigt briljant, och den viktigaste källan till nästan all kunskap vi har om det antika Rom. Tills de hittar resten får vi nöja oss med att kolla på ”Gladiator”.




#1. Boken om Herrens krig, av Gud (?)




En förlorad krönika som tydligen behandlar krigen utkämpade av Moses, Joshua och israeliterna medan de slog sig igenom det Heliga Landet.


Varför det är viktigt:

Man kan inte överdriva vikten av en bok som påstås vara skriven av Gud själv. Hade den överlevt in i vår tid hade den varit likställd med Bibeln, historiens mest inflytelserika bok. Det finns för fan religiösa sekter baserade på enstaka meningar i Bibeln och religiösa grupper som letar efter hemliga koder i texten. Minsta ändring av Bibeln skulle ha en otrolig betydelse för historien. Bortsett från det så låter det hela väldigt coolt. Ett långvarigt, gudomligt uppdrag med de hårdaste judarna någonsin, och de släpar runt på ett Dödsstjärneliknande vapen (Förbundsarken). Tänk er om Gud hade författat en bok som är ”Star Wars” plus ”Sagan om ringen” plus ”Inglorious Bastards”. FATTA VAD COOLT!


Så vad hände?

Såvida den inte är med i Dödahavsrullarna så finns den bara i Guds huvud.

 
 
Natalie

Natalie

1 juni 2010 14:30

Intressant läsning! Har också funderat lite på atlantis-teorin rätt länge, kanske för att man var Disney skadad sen liten. Men det skulle vart häftigt om det faktiskt fanns en bok om hur det gick till.!

http://nattiisch.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elli - 28 september 2012 22:29


  Hej Internet. Jag är en högstadielärare. Jag har jobbat i två år snart och kan ärligt säga att jag älskar mitt jobb. Jag älskar den kreativa sidan av det, jag älskar att jag får betalt för att babbla om och engagera andra i sådant som intre...

Av Elli - 12 juli 2012 18:57

Jag anser mig inte vara en kultursnobb. Jag har en iPod full med musik som många inte skulle tycka är det minsta cool, jag älskar tecknat och har vid flera tillfällen begått ett av de största brotten mot god litteratursmak (läst Harlequin-romaner). M...

Av Elli - 6 juli 2012 15:07


  En mystisk man vid namn Jack bryter sig in i ett hus en mörk natt och mördar en hel familj. Den ende som klarar sig är familjens bebis som, genom en serie händelser, hamnar på den lokala kyrkogården där spökena får ta hand om och uppfostra honom...

Av Elli - 6 maj 2012 20:24


  Daniels förhållande till sin tvilingbror Max har aldrig varit särskilt starkt. Därför blir han mycket förvånad när han får ett brev från brodern som ber honom komma till en avlägsen, isolerad kurort i Schweiz vid namn Himmelstal. Max är där t...

Av Elli - 26 november 2011 22:14


    Sally, en liten flicka på tio år, blir skickad tvärs över landet för att bo tillsammans med sin pappa i ett gammalt kråkslott han håller på att restaurera. Huset är kallt och kusligt och Sally är inte alls nöjd med att bo där eller med pappa...

Presentation

Gästbok

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Google


Skapa flashcards